Jaarthema 2023 – 2026

Groeien in ons geloof en onze relatie met God en elkaar: dat is ons verlangen als gemeente en gemeenteleden. We willen groeien in het kennen van Gods Vaderhart, groeien in lijken op Jezus en groeien door de kracht van de Heilige Geest om zo te kunnen getuigen in de wereld om ons heen.

Aan bovenstaande geven we de komende 3 jaar inhoud in de kerkdienst, bij het kinderwerk en in de huiskringen. We doen dit vanuit Johannes 14:1-21 waarin Jezus onderwijs geeft over onze bestemming. Uit dit gedeelte komt het overkoepelende thema:

Onderweg naar Thuis!

In Johannes 14 lezen we dat Jezus voor ons een kamer bereid heeft in het huis van Zijn Vader. We zijn dus als pelgrims onderweg naar ons hemelse Thuis. Die weg bewandelen we samen en dat gaat via Jezus als de weg, de waarheid en het leven. Alleen op die manier komen we thuis bij de Vader en daarbij worden we geholpen door de Geest die ons verbindt met de Vader.

Om die weg te wandelen leert Jezus ons om de Vader te kennen (Joh. 14:7), op Jezus te lijken (v. 15) en vanuit de Geest te leven (v. 16). Samengevat hebben wij ervan gemaakt: de Vader kennen, als de Zoon kijken en in de Geest klussen in de wereld!

We gaan kennen, kijken en klussen aan de hand van 9 karaktereigenschappen van onze God uit Exodus 34: 1-8. Dat zijn de volgende eigenschappen: liefdevol, genadig, geduldig, trouw, waarachtig, vergevend, heilig, rechtvaardig en soeverein. Deze eigenschappen worden in blokken van 3 maanden behandeld en we behandelen 3 blokken per jaar / seizoen.

In de eerste maand van een blok ontdekken we wat de te behandelen eigenschap inhoudt bij de Vader. In de tweede maand van het blok pakken we daar een daad of onderwijs van Jezus bij die aansluit bij de eigenschap van de Vader om zo met Zijn ogen te kijken naar onze naaste of de situatie. In de derde maand gaan we ‘klussen’ in de wereld aan de hand van de bijpassende vrucht van de geest uit Galaten 5: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedig, zelfbeheersing. Ook de gaven van de Geest krijgen daarbij aandacht.

Zo zetten we ons hoofd in om de Vader steeds beter te leren kennen, kijken we vanuit ons hart als Jezus naar de wereld om ons heen en zetten we onze handen in om te klussen door de Geest voor die wereld om ons heen.

In de diensten (en in de huiskringen) is er specifiek tijd van gebed om persoonlijk met God in gesprek te gaan over het besprokene. Want uiteindelijk zorgt het (gezamenlijke) gebed ervoor dat we dichter naar Hem toegroeien, onze relatie met Hem verstevigen en daardoor kind aan huis zijn bij Hem.
Schematisch ziet het er als volgt uit.

BlokEigenschap van de VaderMaandThema
Najaar ‘23LiefdeSeptemberDe Vader kennen
  OktoberKijken als Jezus
  NovemberKlussen met de Geest
Winter ‘24GenadeJanuariDe Vader kennen
  FebruariKijken als Jezus
  MaartKlussen met de Geest
Lente ‘24GeduldAprilDe Vader kennen
  MeiKijken als Jezus
  JuniKlussen met de Geest
Najaar ‘24TrouwSeptemberDe Vader kennen
  OktoberKijken als Jezus
  NovemberKlussen met de Geest
Winter ‘25WaarachtigJanuariDe Vader kennen
  FebruariKijken als Jezus
  MaartKlussen met de Geest
Lente ‘25VergevendAprilDe Vader kennen
  MeiKijken als Jezus
  JuniKlussen met de Geest
Najaar ‘24HeiligSeptemberDe Vader kennen
  OktoberKijken als Jezus
  NovemberKlussen met de Geest
Winter ‘26RechtvaardigJanuariDe Vader kennen
  FebruariKijken als Jezus
  MaartKlussen met de Geest
Lente ‘26SoevereinAprilDe Vader kennen
  MeiKijken als Jezus
  JuniKlussen met de Geest

Het leiderschapsteam