Terugblik – oktober 2004

TERUGBLIK – OKTOBER 2004

Ik weet niet of het bij u net zo gaat als bij mij, maar een week, een maand, vliegt zo voorbij (nee, dit wordt geen gedicht, dat het rijmt, is toeval). En dan “moet” er weer een nieuwe Hartszaken komen.
Soms heb ik wel een paar onderwerpen in mijn achterhoofd, maar het komt ook voor dat ik opeens met schrik zie dat over een kleine week de deadline al weer is en dat ik nog iets moet bedenken. Deze keer kwam ik ruim op tijd op een idee. Ik heb een flinke voorraad Schakels in een la liggen, en ik dacht, als ik nu eens af en toe een oud nummer door ga lezen en daar wat dingen uitlicht. Ik vind het namelijk zelf altijd heel leuk om zoiets weer eens te herlezen. Je ziet namen van mensen die al lang niet meer in de gemeente komen, herkent dingen, gebeurtenissen en lacht om zaken die al weer verouderd zijn. Want dat komt ook voor.

Deze keer voegde ik de daad bij het woord en pakte een willekeurige Schakel van de stapel. Hij was van oktober 2004.
Twaalf jaar geleden dus al weer. Om met pagina 1 te beginnen: daarin staat een voorwoord van ons aller Piet Sulman. Het gaat over Genesis 18: 16-33 over Sodom en Gomorra. We kennen allemaal de geschiedenis. Maar in dit verhaal trof mij iets. Piet zegt hierin dat God besloot om deze beide steden te verwoesten, maar, en hier gaat het mij om, misschien is het beter te zeggen dat God ze niet langer kon beschermen. Deze uitleg had ik nog nooit eerder gehoord! Ik moet u zeggen dat het mij heel erg aansprak. Veel meer dan een God, die bewust hele steden met de grond gelijk maakt, waar ik altijd moeite mee heb. Ik wil er even aan toevoegen dat dit niet iets was van Piet zelf, hij had deze preek gehoord op een radiozender en die het had hem erg aangesproken.

Bij het verder doorbladeren van ons blad las ik dat er weer een doopdienst in het verschiet lag. Daarbij werden er enkele uitspraken geplaatst van bekende personen, zoals: Luther en Calvijn en één van hen, Zwingli, zegt daarin dat hij veel moeite heeft met het dopen van kinderen, maar … “Als ik er mee zou moeten stoppen, ben ik bang dat ik mijn salaris kwijt zal raken!”
Om dat zo eerlijk te zeggen, is natuurlijk heel bijzonder.

En dan is op 5 september Benjamin geboren. Ouders: Arry en Froukje uit Oostwolde en dan zijn er nog 2 dolblije zusjes!
Ook lezen we een aantal Spreuken van Sophia. Een greep er uit:
“één dag ziekte lijkt langer dan een week gezondheid”. “Liefde is langer vol te houden dan plicht”. Met andere woorden: Gods beloften zijn: ja en amen, maar we moeten aan God overlaten hoe hij ze vervult en wanneer hij ze vervult.

En dan de rubriek: In het zonnetje.
Wie willen we deze maand bedanken? Alle mensen die zich hebben ingezet voor de grote schoonmaak!
Op het Prikbord staat: dringend gevraagd: bijdragen voor de rubriek: “Lachen is gezond.” Opsturen naar …
En uit de rubriek: Uit het nieuws.
Een Russische voorganger was tijdens de Koude Oorlog vanwege zijn geloof naar Siberië gestuurd. Ook daar verkondigde hij echter het evangelie, waardoor velen tot geloof kwamen. Op een gegeven moment kwam er een gevangene tot geloof. Deze man wilde gedoopt worden maar het was hartje winter en bovendien had hij nog maar drie maanden te gaan voor hij weer vrij zou zijn. Stel dat ze betrapt zouden worden! Maar nee, geen sprake van, hij moest en zou gedoopt worden. En zo slopen de twee mannen in een ijskoude Siberische winternacht het kamp uit, maakten een wak in het ijs en zo werd de jonggelovige gedoopt! En dat het water zo koud was? Daar hadden ze allebei niets van gemerkt! Een wonder op zich natuurlijk.

Verder hadden we onze eerste gezinsdienst (wat dat dan ook inhield) en een kinderzegendienst aan het begin van het nieuwe schooljaar. Klaas Goverts stond op de sprekerslijst en er zat een gemeenteavond aan te komen. Met aan het eind van de Schakel de aankondiging van het huwelijk van Tonnie Veldman met zijn Paula!

U kunt er op rekenen dat ik dit af en toe eens ga herhalen, want ik vond het zelf erg leuk en ik hoop, u ook!

Ria