Favoriet TV-programma

Eén van mijn favoriete tv-programma’s.

Het is zo’n programma, waar ik altijd met heel veel plezier naar kijk: Undercover Boss. Bij u misschien ook wel bekend.
Momenteel wordt het uitgezonden op Veronica. Er is humor, het is spannend, maar het heeft een serieuze ondertoon en een serieus doel. En ik pink er vaak een traantje bij weg!
De baas van een (meestal immens groot) bedrijf, gaat ondergronds. Dit houdt in dat hij een ander uiterlijk aanneemt door zijn baard af te scheren of juist een valse baard aan te plakken, een nepbril op te zetten en een heel andere stijl van kleren aan te trekken dan hij gewoonlijk doet. Het resultaat is vaak dat zelfs zijn vrouw en kinderen hem nauwelijks nog herkennen! Wat ook juist de bedoeling is.

Deze man gaat dan naar verschillende afdelingen, filialen, van zijn bedrijf samen met enkele cameramannen onder het mom van: er wordt een tv programma gemaakt omdat hij het bedrijf wil leren kennen. Vaak is dat dan omdat hij zelf zo’n soort zaak wil beginnen. En er worden ook nog wel andere smoezen gebruikt!
Ieder programma is weer anders. Ik zag al: een Pizzeria, iets met dieren, een restaurant, een soort chocoladefabriek (super sjiek), een verhuisbedrijf en nog meer.
Heel soms wordt de baas herkent en dat is altijd lachen. Er wordt de persoon in kwestie dan dringend verzocht om het voor zich te houden, anders valt alles natuurlijk in het water! Maar in veruit de meeste gevallen hebben mensen helemaal niets door. Personeelsleden gaan met hem om alsof hij een groentje is en soms krijgt hij ook te horen dat hij niet zo geschikt is voor dit werk! Wat ook heel grappig is, als een klant tegen de zogenaamde nieuwe ober zegt: u bent zeker nog maar kort hier in dienst? Zonder dat ze er enige weet van hebben dat hun ‘ober’ in werkelijkheid miljonair is en een bedrijf leidt op wereldniveau!

De reden van dit hele spel is, dat de baas er achter komt wat er in zijn bedrijf speelt. Waar zijn de zwakke punten die verbetering behoeven, wat is juist goed en winstgevend enz. Maar bij dat alles is er ook oog voor het personeel. De baas knoopt gesprekjes aan en hoort zo dingen van zijn werknemers waar hij geen weet van had. Het blijkt dan dat er heel wat verdriet en ellende is bij veel mensen. Ook wordt op die manier duidelijk dat op bepaalde afdelingen het salaris echt te laag is. En er zijn personeelsleden bij die keihard werken en zich niet altijd gewaardeerd voelen.
Ik kan u verzekeren dat deze directeuren vaak niet zo lekker meer slapen in hun goedkope hotelletje!

Het einde van het programma is altijd het spannendst. Er wordt een aantal mensen, waar de baas nauw mee heeft samen gewerkt, onder valse voorwenselen, met een sjieke auto opgehaald en naar een adres gebracht waar zij en de baas elkaar één voor één ontmoeten. Dat is altijd hilarisch! De mensen schrikken zich vaak een hoedje als ze er achter komen dat ze een zogenaamd nieuw personeelslid hebben ingewerkt, wat in werkelijkheid de grote baas blijkt te zijn! Maar de grote klapper is altijd dat deze mensen op een geweldige manier worden geholpen bij hun problemen. Bij de één is dat financiële hulp om een bepaalde opleiding te gaan volgen, bij de ander een rang omhoog in zijn of haar functie of het mogelijk maken dat een ziek kind naar een bepaalde kliniek kan die de ouders niet kunnen betalen en soms wordt er zelfs voor een gezin voor een compleet nieuw huis gezorgd! Ook krijgt iedereen vaak nog een vakantie in het buitenland aangeboden met hun gezin, all inclusive, uiteraard.
En zoals de mensen dan op dit alles reageren! Hun hele leven wordt als het ware ineens omgegooid en dan in positieve zin. Er vallen dan ook regelmatig tranen! Maar … dat geldt in zekere zin ook voor de baas die meer oog heeft gekregen voor hoe het werkt in zijn bedrijf en daarbij ook voor het wel en wee van zijn personeel.
Je zou dus kunnen zeggen: voor zijn medemens …
Prachtig om te zien en een aanrader!

Ria